Ing. Andrej Kolář

Hledáš-li štěstí a krásu, otevři své oči a srdce dokořán a nehledej daleko ...
+420 777 883 359
simkara@seznam.cz

PÉČE O NAŠI SPOKOJENOST

23.06.2021 01:37

Pocit štěstí lze udržovat tím, že na "váze" spokojenosti budeme pečovat o množství problémů a radostí.
Na misce problémů ubíráme starosti, které život neustále přináší, a to i tím, že je včas řešíme, pochopíme jejich příčiny a v budoucnu se jim pokusíme vyhnout změnou svých programů a nebo zmírnit pocit bolesti jejich přijmutím.
Starosti můžeme zmenšovat i tím, že měníme svůj pohled na to, co za opravdové starosti považujeme ( zbytečné potřeby, umělé bolesti, umělé nadbytečné podmínky a očekávání na své okolí), a tím starostí ubývá a již se nám do života nevrací. I každá nedůležitá starost sama časem ztrácí na váze. Důležitá starost naopak neslábne a za čas se nám může vrátit ještě silněji než napoprvé.
Na misku radosti přidáváme hlavně péčí o dovednost vnímat přirozenou radost, kterou nám život neustále nabízí, a rozvíjení vnitřní radosti, která vyplývá z naplňování potřeb a touhy naší duše.
I každá nová radost časem ztrácí svou váhu a tak se zmenšuje. Proto je třeba na misku vah radost neustále doplňovat. Zdroj radosti můžeme posílit tím, že se naučíme prožívat každý den radosti, které na své cestě životem potkáme a pečujeme i o náš vnitřní "generátor radosti"
Naším cílem je v životě prožívat dlouhodobě hlavně radost, abychom měli čím vyvažovat starosti, které nám život zákonitě přináší.