Ing. Andrej Kolář

Hledáš-li štěstí a krásu, otevři své oči a srdce dokořán a nehledej daleko ...
+420 777 883 359
simkara@seznam.cz

PRO SPOKOJENÝ ŽIVOT POTŘEBUJEME SEBEPŘIJETÍ A ZDRAVÉ SEBEVĚDOMÍ A ZÁKLADEM VŠEHO JE SEBEPOZNÁNÍ

27.09.2020 06:14

Proč věnovat tolik času a úsilí sebepoznání?

Je dobré si uvědomit, že neexistuje na světě stejný člověk jako jsme my, ale v mnoha vlastnostech jsme si podobní. Poznání našich jedinečných vlastností nám pomáhá pochopit a zvolit si cestu naším životem tak, aby nám to dávalo smysl a život i přinášel co nejvíce radosti, naplnění a užitku nám i ostatním. Sebepoznání je nezbytným předpokladem pro navázání a udržování harmonických vztahů na všech úrovních počínaje od vztahu k sobě přes vztahy k rodině, partnerovi v práci, ale i k ostatním "vzdálenějším" lidem.
Sebepoznání je většinou dlouhý a velmi často bolestivý proces, který od nás očekává vytrvalost, ale i ochotu vystoupit z komfortní zóny. Záleží i na tom, jak je člověk schopen obrátit svou pozornost z okolí na sebe do svého nitra, na své pocity a potřeby a jak je k sobě upřímný.

Základní cestou k sebepoznání je objevit své talenty i prostřednictvím činností, které nám přináší radost až nadšení. Naopak to, co nás irituje a nebo z nepochopitelných důvodů odpuzuje je zdrojem poznání našich negativních přednastavení a to na základě negativních zkušeností ale i možných skrytých traumat a přejatých vzorců zejména od našich rodičů a prarodičů.

Dalšími obrovskými pomocníky v sebepoznání jsou blízcí lidé (partner, děti, přítel,...), kteří s námi tráví hodně času, a tak nás dobře znají a můžou vnímat i naše hlubší motivace. Pokud jsme i schopni být v jejich přítomnosti autentičtí a komunikujeme s nimi své pocity a myšlenky, pak nám oni vytváří velmi kvalitní zpětnou vazbu (živé zrcadlo) a většinou nám mnohem lépe, než my sami, zvědomují naše i skryté vlastnosti.

To, co nám nabízí systém klasické psychologické péče, je možnost navštívit psychologa, kde pomocí standardních testů , ale i rozličných psychoanalytických terapií můžeme zjistit, jak jsme na tom se základními psychologickými vlastnostmi naší osobnosti a nebo si sami příslušné testy můžeme najít na internetu a i si je vyhotovit a vyhodnotit.
Pokud se chceme ale něco dozvědět o svých velmi často skrytých přejatých vzorcích a traumatech, které podstatným způsobem ovlivňují naše jednání, tak je třeba většinou tomu věnovat více času a navštívit terapeuta opakovaně.

Mimo oficiální nabídky vystudovaných psychoterapeutů existuje v dnešní době bohatá nabídka "alternativních" terapeutů, kteří pro odhalení našich vlastností používají rozličné techniky a metody ( jen namátkou uvádím: Rodinné konstelace, kineziologie, regresní terapie, ...) a další sebepoznávací a prožitkové semináře, které nám můžou pomoci spojit se se svým podvědomím a poodhalit tak i ukryté vzorce a traumata. Mně osobně nejvíce pomohly Rodinné konstelace a byly i rozhodující zkušeností, která mne přesvědčila dát důvěru duchovní cestě, sebepoznání a osobnímu rozvoji.
Mezi další sebepoznávací techniky patří i meditace, sdílecí kruhy, taneční terapie, terapeutické práce s tělem a další.

Kvalita těchto metod je rozličná a i záleží na kvalitě toho kterého terapeuta. Každému vyhovuje a funguje jiný druh terapie, a tak se vyplatí jich vyzkoušet více a určitě si nechat i doporučit od známého terapeuta nebo kamaráda s podobným nastavením, jako je naše, a který již příslušnou terapii absolvoval.

 

Proces sebepoznání může trvat někdy i většinu života, ale určitě se vyplatí a přinese nám pochopení ne jen vlastního chování, ale i více budeme rozumět druhým lidem a přinese nám to i více klidu a pohody do všech oblastí života