Ing. Andrej Kolář

Hledáš-li štěstí a krásu, otevři své oči a srdce dokořán a nehledej daleko ...
+420 777 883 359
simkara@seznam.cz

Vědomý dotyk jako vědomá komunikace s druhým člověkem....

18.11.2014 10:37

 

Poslední dobou stále častěji narážím na pojem "VĚDOMÝ DOTYK" , který se používá hlavně ve spojitosti s masážemi a partnerským životem. Myslím si, že tato "životní komunikační dovednost" je jednou z univerzálních cest ke spokojenějšímu životu a tak se pokusím Vám nabídnout, jak pojem "VĚDOMÁ KOMUNIKACE" šířeji vnímám.
 
Pokud se dostaneme do kontaktu s jinou osobou a chceme s ní navázat autentický a oboustranně přijatelný kontakt, tak bychom asi měli použít princip vědomého dotyku. Základem je vnímat a respektovat své i hranice toho druhého.  
 
1. Přistupuji k jinému pomalu a nejprve na takovou "vzdálenost", kterou je on v danou chvíli schopen bez problémů přijmout. Bedlivě sleduji jeho "řeč těla" a naslouchám jí a adekvátně reaguji.
 
2. Navážu citlivě oční kontakt a vnímám, co druhá osoba vysílá a v jakém je rozpoložení a pokusíme se co nejlépe na ni "naladit".
 
3. Pomalu "přistupuji blíž" tak blízko, aby naše komunikace byla osobní, ale aby jsme se cítili oba bezpečně (nepřekračovali jsme jeho ani své hranice) a postupně "předávám svůj záměr" v souladu s jeho rozpoložením a s neustálou kontrolou, zda je tento záměr správně přijímán a chápán.
 
4. Pokud cítím, že tomu tak není, zastavím se a zvolím jinou cestu, tempo nebo způsob a zkusím to znovu. Důležité je, abychom byli schopni přizpůsobit své tempo a způsob komunikace druhému člověku tak, aby byl schopen vnímat co nejlépe náš záměr a byl co nejvíce v souladu s naším pohledem na realitu a obsahem naší "prosby". Druhá osoba by neměla mít pocit, že je k něčemu tlačena a měla by mít dost času na to, aby vše zpracovala a mohla dobrovolně přijmout....
 
5. Respektuji tempo přijetí a to i za cenu, že budu muset komunikaci přerušit .....